De passie voor onze ambachtelijke beenhouwerij start in 1979

1979

In 1979 begonnen Herman en Margriet Vangramberen-Hoeterickx met onze ambachtelijke beenhouwerij in de Stationsstraat 49 in Vertrijk, een deelgemeente van Boutersem, een landelijk dorp tussen Leuven en Tienen. De beenhouwerij werd bemand door twee personen,maar al gauw groeide de zaak uit en werd personeel in dienst genomen. Toch bleef kleinschaligheid troef in het piepkleine winkeltje met slechts enkele meters toog en een atelier zo klein dat “Vertrijk” soms op “Bokrijk” leek.

1985

In 1985 volgde de noodzakelijke realisatie van een totaal nieuwe winkel. We kochten het huis vlak naast de deur in de Stationsstraat 47. De nieuwe winkel was ruimer, gelegen in een mooier kader en aangenamer voor de klant. Er was een grotere werkruimte en vooral de mogelijkheid om een ruim assortiment te kunnen aanbieden. Zo combineerden we onze beenhouwerij met een koude bakkerij.

Elke dag werkten we aan de vernieuwing en uitbreiding van ons assortiment. We begonnen met hoofdzakelijk vers vlees en charcuterie. Dit groeide uit tot het volledig zelf bereiden van alle vleeswaren en salades. Nadien kwam er de opstart en uitbouw van het aanbod panklare gerechten, waar we blijven streven naar de fijnste bereiding van de dagelijkse gerechten. Allerlei buffetten deden hun intrede: gourmet, fondue, koud buffet,…

1989

In 1989 vierden we ons 10-jarig bestaan. Voor deze gelegenheid hielden we een groot klantenfeest in een heuse feesttent. Met een grote barbecue wilden we al onze klanten danken voor hun vertrouwen.

1990

In 1990 winnen wij goud met onze gekookte hesp op een internationale vakwedstrijd uitgeschreven door The American Association of Meat Processors. Wij maken onze gekookte hesp zelf op een ambachtelijke manier. Het productieproces van zo’n hesp is best wel indrukwekkend.

1990 – 2003

Van 1990 tot 2003 hadden we een filiaal in Hoegaarden. Onze beenhouwerij was daar gevestigd op het Gemeenteplein 8 in een historisch pand uit 1902.

Onze medewerkers zorgden met veel enthousiasme en inzet voor een perfecte klantenbediening en service. Dit filiaal werd feestelijk geopend met een grote receptie op het Gemeenteplein en de plaatselijke fanfares.

1992

In 1992 werden wij verkozen tot “Zelfstandig ondernemer van het jaar” van de regio Hageland en Haspengouw. Dit was een extra stimulans om de ingeslagen weg te volgen en zorgde voor een sterke groei in de zaak.

1995

In 1995 werden we bekroond met de “Hermesprijs tot Vlaanderens Beste Ambachtelijk Bedrijf”. Dit label voor bedrijfsbeleid is een levenslange erkenning en wordt toegekend door het Overlegcomité der Nederlandse Kamers voor Ambachten en Neringen. Het toekennen van deze prijs gebeurde op basis van een omvangrijk rapport over de structuur en de werking van het bedrijf. Het werd beoordeeld door een vakjury en het studiebureau Ernst & Young.
Hermes is volgens de Griekse mythologie de boodschapper van de goden, de god van de handel, maar ook een beetje een schelm. Wij hebben hieruit verschillende van onze huidige topproducten afgeleid, namelijk de Hermessteak, Bodelapjes en Schelmenrol. Uitleg en foto’s van deze producten, vind je bij de specialiteiten op deze site.

Wij hebben deze prijs opgedragen aan onze voltallige klantenbestand. Om hen te bedanken organiseerden we een groot Hermesfeest. Meer dan 1.000 personen waren aanwezig en zij konden een hele dag genieten van verschillende buffetten en animatie.

1996

In navolging van het behalen van de Hermesprijs worden wij in 1996 tijdens de Blijde Intrede van Koning Albert II en Koningin Paola in de provincie Vlaams-Brabant aan ons vorstenpaar voorgesteld. Hier kregen we de kans om onze Koning en Koningin te vertellen over onze beenhouwerij en filosofie.

1997

In 1997 stapt Katrien, de oudste dochter, mee in het bedrijf.

Zij wordt doorheen de jaren “het gezicht” in de winkel en zorgt samen met Herman mee voor de opmars van de streekproducten.

1998

In 1998 kozen we ervoor om onze zaak volledig te verbouwen. Op 2 weken tijd werd onze oude winkel vervangen door een hedendaagse en praktische winkel, waarbij we ernaar streven een huiselijke sfeer te creëren waar iedereen welkom is en de producten centraal staan.

1999

In 1999 komt ook Griet, de jongste dochter, mee in het bedrijf. Zij neemt vooral de marketing en boekhouding voor haar rekening. Tevens staat ze mee in de winkel en de keuken, waar ze zorgt dat elke schotel een schilderij wordt.

2003

In juli 2003 zit Koning Albert II 10 jaar op de troon. Tijdens de festiviteiten rond dit jubileum wordt er op het Koninklijk Paleis in Laken een receptie gegeven met streekproducten uit elk van 10 provincies. Wij worden gevraagd om Vlaams-Brabant te vertegenwoordigen. Deze eer is voor ons persoonlijk één van de mooiste momenten uit onze carrière. We nodigden dan ook graag onze collega-streekproducenten uit om samen met ons al het lekkers uit onze provincie te laten proeven.

2004

In 2004 kiest ook David, echtgenoot van Griet, ervoor om beenhouwer te worden. Dit was geen voordehandliggende keuze. David heeft steeds in de metaalsector gewerkt en is afkomstig uit Beernem, West-Vlaanderen. Toch spreekt ons beroep hem enorm aan en dankzij de goede opleiding van Herman en Rudi heeft David zich snel de stiel eigen gemaakt.

2007

Op 18 augustus 2007 sloeg bij ons het noodlot toe. Rudi Swinnen, reeds 22 jaar onze trouwe medewerker, kwam om het leven tijdens het werk bij een verschrikkelijk verkeersongeval op de straat voor onze winkel. Niet alleen verloren wij onze meestergast, maar veel meer nog verloren wij één van onze beste vrienden. Rudi was voor zijn familie en vrienden, maar ook voor ons en onze medewerkers en onze klanten,iemand waar we alles konden tegen zeggen en iemand die voor iedereen klaar stond. We missen hem elke dag in alles wat we doen. Bij vele beslissingen die we nemen valt de zin “Zo zou Rudi het ook gewild hebben.” Het valt met geen pen te beschrijven wat hij voor ons betekend heeft. Hij blijft dan ook steeds bij ons in gedachten en ontelbare mooie herinneringen.

2008

In maart 2008 worden we door het magazine ‘Culinair Ambiance’ opgenomen in de lijst van 10 Beste Slagers van België. We worden in deze groep omringd door allerlei topcollega’s uit heel het land. Het is voor ons dan ook een eer hiervan deel uit te maken. Deze erkenning is vooral te danken aan het feit dan we bijna al onze producten zelf maken op een ambachtelijke wijze.

2009

Begin april 2009 werden wij door juryleden van ‘Het Nieuwsblad’ verkozen tot één van de 10 topslagers van Vlaanderen.Wij zijn zeer blij met deze erkenning. Het prachtige artikel luidde als volgt:
“De ambachtelijke beenhouwerij Vangramberen kiest voor vers, en dat weten de mensen. Ze komen van heel ver naar Vertrijk voor hun koteletjes, pensen en pâtés, maar ook voor de unieke streekproducten. Allemaal worden ze bereid volgens het ‘groentenboerprincipe’: vers aankopen, vers klaarmaken en vers verkopen. Het enthousiasme van de familie sloeg over op heel wat juryleden. Hun gekookte hesp won een Amerikaanse slagersprijs, ze werden zelfstandig ondernemer van het jaar, kookten voor een receptie van Koning Albert en werden door het magazine ‘Culinair Ambiance’ opgenomen in de lijst van tien Beste Slagers van België. Maar hun grootste troef is de Hermesprijs een levenslange erkenning. Die prijs is genoemd naar de Griekse god van de handel, een boodschapper van de goden, maar ook een beetje een schelm. Daarop inspireerde de beenhouwer zich tot enkele nieuwe streekproducten: de Hermessteak, Bodelapjes en Schelmenrol.”

2010

In maart 2010 volgt er een nieuwe stap. We hebben het huis naast de beenhouwerij gekocht en besluiten het mee in onze werkruimte te integreren. Een zeer grondige en volledige verbouwing van onze atelier dringt zich op. Ons vorig atelier dateerde echter van 1985 en aangezien we hier nu met twee generaties werken en willen blijven groeien, was dit een logische volgende stap. We besluiten de verbouwingen in fases uit te voeren, zodat de productie perfect kan blijven verder draaien.

Eind oktober 2010 starten we met trots onze werkzaamheden in ons nieuwe atelier. Van boven tot onder werd alles opgebouwd tot een prachtig, en vooral efficiënt werkgedeelte.

2013

In juni 2013 verkregen Katrien en Griet Vangramberen beiden een zilveren medaille als Laureaat van de Arbeid.

Op15 november 2013 verzorgen we mee de receptie in het Federaal Parlement te Brussel. Het is een receptie ter gelegenheid van Koningsdag. Ons huidig koningspaar Filip en Mathilde zijn niet aanwezig op hun eigen feest. Maar we krijgen wel ruim de kans om te praten met Koning Albert en Koningin Paola. Van elke provincie mocht er iemand komen. Wij waren fier om Vlaams-Brabant te vertegenwoordigen en lieten graag onze producten zoals witte en zwarte pensen en Tiense paté proeven.

2014

Sinds augustus 2014 leveren wij enkele van onze topproducten bij Carrefour Tienen, Korbeek-Lo en Zemst. Je vindt ze in de traiteur afdeling.  Ook zijn deze producten te vinden in Carrfeour market Sint-Joris Winge en bij Fruitbedrijf Vanhellemont in Tienen.

2019

“Wat is er mooier dan met je kinderen samen te werken…”.  Dit zinnetje horen wij al jaren van ons mama en papa!  En of ze gelijk hebben!  Maart 2019 beginnen 2 van onze kinderen, Elien en Margot, als jobstudent te werken in onze beenhouwerij.  Elke zaterdag staan ze met evenveel plezier en passie als ons de mensen te bedienen.  Als ze oud genoeg zijn, zullen ook onze 2 andere kinderen, Charlotte en Lucas, hun voorbeeld volgen.

2019

Juni en juli van 2019 is voor ons een zeer spannende periode.  Na 21 jaar vernieuwen we onze hele winkel.  Tijdelijk hebben we een pop-up beenhouwerij om deze spannende en creatieve periode te overbruggen.    Op 1 augustus is de winkel klaar en wij zijn super trots op het resultaat.

Ook hebben we ervoor gekozen om gelijktijdig heel onze huisstijl aan te passen;  Een volledige nieuwe’ look and feel’, met een nieuw logo, nieuwe website, … 

18 augustus 2019

Op deze dag bestaat onze beenhouwerij 40 jaar!  We maken daarom van augustus een echte feestmaand waarbij de klanten kunnen sparen voor een feestpakket, inclusief onze topper, de Hermessteak.