Prijzen & labels:

We ontvingen in al die jaren al meerdere prijzen! Hieronder vindt u de belangrijkste:

HERMES prijs voor Vlaanderens Beste Ambachtelijk Bedrijf

Beenhouwerij Vangramberen label - Hermesprijs

In 1995 werden wij bekroond als laureaat van de Hermesprijs voor Vlaanderens Beste Ambachtelijk Bedrijf. Dit is de prijs die jaarlijks met stijgend succes wordt georganiseerd door het Overlegcomité van de Nederlandstalige Kamers voor Ambachten en Neringen. De Hermesprijs bekroont dynamische KMO-managers die met hun onderneming goede resultaten bereiken door een efficiënt bedrijfsbeheer.

Vlaamse
traditionele streekproducten

In 2005 kregen wij van de VLAM de erkenning van Vlaams Traditioneel Streekproduct voor onze Vertrijkse sla en zwarte pensen. Vlaamse streekproducten zijn verse of verwerkte producten met typerende kenmerken zoals:

  • gemaakt met streekeigen grondstoffen en/of grondstoffen die als streekeigen worden beschouwd
  • algemeen aanvaard als een streekeigen product
  • naar ambachtelijke wijze vervaardigd
  • streekproduct en bereidingsstreek moeten overeenkomen
  • met langdurige of historische bekendheid

VLAM wil de streekproducten die aan de definitie voldoen promoten met het label STREEKPRODUCT.BE.

Streekproduct.be-vork

Beenhouwerij Vangramberen label - Streekvork

Reeds 10 jaar promoot VLAM de Vlaamse Streekproducten via het label Streekproduct.be.
Om de vijf criteria in de kijker te zetten, beloonde de Beoordelingscommissie en de Sectorgroep Streekproducten vijf traditionele streekproducten met een uit de kluiten gewassen “streekproduct.be-vork”. Het gaat om Rodenbach van brouwerij Rodenbach, West-Hagelandse zwarte pensen van beenhouwerij Vangramberen, West-Vlaamse lukken van Jules Destrooper, grondwitloof uit de Denderstreek en Westhoek Hoeveboter.
Wij ontvingen dit “streekproduct.be-vork” voor onze zwarte pensen in de categorie “ambachten”.

Handmade in Belgium

Beenhouwerij Vangramberen label - HiB

Vandaag weet je als consument niet altijd zeker wat je koopt. Consumenten zijn meer dan ooit op zoek naar originele producten en willen daarvoor een authenticiteitsgarantie. En die vinden ze bij ambachtelijke ondernemers via het HIB-label. Het is voor consumenten vaak niet gemakkelijk om de ambachtelijke ondernemers en hun producten te onderscheiden van de industriële. Bovendien is de term ‘ambachtelijk’ in tegenstelling tot in Frankrijk, in België niet beschermd. Iedereen kan zichzelf ‘ambachtelijk’ noemen. Daarom lanceert UNIZO het label Handmade In Belgium (kortweg HIB). Enkel wie aan de strikte criteria van het label voldoet, komt in aanmerking. Een jury van ondernemers en experten kennen dit label toe.

Voorzitter Peter Van Impe van UNIZO-Tienen reikte het label uit aan Beenhouwerij Vangramberen, de gespecialiseerde ambachtelijke beenhouwerij, gelegen in de Stationstraat in Boutersem. Onze familie wordt zo als eerste bedrijf uit Boutersem UNIZO-ambassadeur van HIB. Beenhouwerij Vangramberen kan op haar beurt andere vakmannen nomineren voor het HIB-label. Zo moet de HIB-community verder groeien en krijgen ondernemers zelf een rol in het versterken van de authenticiteitsgarantie.

De zaak verdient het HIB-label op basis van de strenge criteria waaraan de beenhouwerij voldoet. Beenhouwerij Vangramberen staat voor ambacht in de zuiverste vorm. Varkens en runderen komen in z’n geheel binnen en worden verwerkt van kop tot staart. Alle charcuterie is huisbereid, van gekookte hespen tot gerookte vleeswaren, van patés tot kookworsten en salades. Elk product wordt met liefde gemaakt volgens traditionele recepten. De beenhouwerij viel meermaals in de prijzen, onder meer met de Hermes-prijs als beste ambachtelijke bedrijf van Vlaanderen en is bijzonder actief op vlak van de promotie van streekeigen producten. De beenhouwerij is onder meer bekend omwille van zijn unieke producten zoals de Hermessteak, Vertrijkse sla, witte en zwarte pensen, en zo veel lekkers meer.

De slogan is na meer dan 34 jaar nog altijd: “kwaliteit waarderen is kiezen voor Vangramberen!”

Definitie – criteria voor het Handmade In Belgium label
Enkel wie aan strikte voorwaarden voldoet, komt in aanmerking voor het label. Zo moet de ambachtelijke ondernemer zijn beroep in hoofdberoep uitoefenen, mag hij of zij maximum 20 werknemers in dienst hebben, moet het product minstens 50% ‘handmade’ zijn, heeft het product een zekere nutsfunctie en is het uniek in zijn soort.

Culinaire Ambiance

Sinds 2009 mogen wij elk jaar dit label ontvangen.

Vangramberen: overvloed van lekkere, ambachtelijke specialiteiten
“Herman Vangramberen begon als een piepkleine slager, in de loop der jaren bouwde hij zijn zaak uit tot een waar paradijs voor liefhebbers van een lekker stukje vlees en verse, ambachtelijk bereide charcuterie. De lekkere specialiteiten – stuk voor stuk hier door het eigen personeel bereid- zijn niet op één hand te tellen: gehakt, worst, zwarte en witte pensen…
Voor de zogenaamde Vertrijkse sla (mengeling van rundvlees, tomaat, ajuin en peterselie) kreeg de slager het Vlaamse streeklabel van de VLAM. Herman bereidt alles met het grootste respect voor de traditie en uitsluitend en alleen met de beste Belgische producten. En dat maakt hem tot een vakman pur sang! Hespenworst, nootham, Hagelandse boerenhesp, paardenfilet, vleeskoek, potjesvlees, gebakken paté, gekookte hesp, Schelmenrol: alles is van eigen hand. Prima adres voor vers vlees, charcuterie en bereide schotels.”

Smaakster

Beenhouwerij Vangramberen label - Smaakster

December 2009: De lezers van het magazine ‘Smaak’ kozen uit een hele lijst van speciaalzaken uit de ganse provincie ons uit als winnaar van de Smaakster Vlaams-Brabant.