Van Hermessteak tot Vertrijkse sla en zwarte pensen. Heerlijke verwennerij!

Wij bieden je in onze ambachtelijke beenhouwerij dagelijks heerlijke specialiteiten aan.


Hermessteak


Dit is een Belgische rundbiefstuk, door ons geselecteerd uit de beste vrouwelijke runderen van het wit-blauw ras en gemarineerd in een kruidenbereiding!
Hoe kan je de Hermes-steak klaarmaken?

 

  • Tijdig uit de koelkast nemen (minimaal 15 minuten op voorhand). 
  • De boter of olie zeer warm laten worden. 
  • De Hermessteak langs beide zijden dichtschroeien op een hoog vuur. 
  • Vervolgens de steak op een lager vuur laten bakken tot de gewenste gaarheid. 
  • Geen kruiden toevoegen. 
  • Na het bakken even laten rusten op een roostertje. 
  • De Hermessteak in z'n geheel serveren en aan tafel versnijden. 
  • Smaakt fantastisch als "steak natuur".

Schelmenrol


De Schelmenrol is een eigen ambachtelijke bereiding van varken- en rundvlees, afgewerkt met verschillende soorten kruiden: paprika, curry, tuinkruiden of pikant.

Deze ambachtelijke specialiteit smaakt heerlijk als aperitiefhapje, boterhambeleg of gewoon als tussendoortje.
Je kan het koud of warm eten, gewoon voorzichtig opwarmen in de pan, oven of microgolf. De Schelmenrol kan worden vergezeld door onze Hagelandse saus of versierd met een stukje banaan of druif.

Hermes is volgens de Griekse mythologie de zoon van Zeus, de oppergod. Hij is de god van de handelaren, maar ook van de schelmen. Vandaar de naam voor dit pittige gerecht.


Bodelapjes


Bodelapjes zijn een hartelijk Hagelands charcuteriegerecht dat we zelf bereiden van zuiver rundvlees. Het wordt afgewerkt met een zachte mosterdvinaigrette, vergezeld van Hagelandse groentegarnituur en kruiden die in onze tuinen groeien.

Een opvallend fris, kleurrijk en afsmakend gerecht.

Je kan deze delicatesse eten als aperitiefhapje, boterhambeleg, op een koude schotel of buffet.

Hermes is volgens de Griekse mythologie de zoon van Zeus, maar ook de boodschapper van de goden. Het is deze nevenfunctie die ons inspireerde bij het zoeken naar een gepaste naam voor dit gerecht.


Balderhesp


Voortbouwend op onze internationaal bekroonde gekookte ham, creëerden wij onze Balderhesp. Deze wordt zeer zacht gekookt en daarna gebakken met een zachte kruidenmengeling. Balderhesp kan koud of warm worden gegeten en is ook uitstekend op de barbecue of als boterhambeleg. De ham heeft een traditionele smaak en geur.
Vanwaar de naam Balderhesp?
Balder is de stichter van onze gemeente Boutersem. In de Keltische tijd stichtte hij de nederzetting "Baldersheim" (heimat van Balder), het latere Boutersem. Balder werd ook vereerd als de god van de opgaande zon, de lente, de jeugd, de vruchtbaarheid... . Het gemeentehuis herbergt nog steeds een reus die een getrouwe imitatie is van Balder.


Huisbereide patés


Wij bereiden onze patés op een traditionele en ambachtelijke manier met Hagelandse ingrediënten.

Paté wordt meestal gegeten als broodbeleg. Het is echter ook ideaal om er een voorgerecht of hoofdschotel van te maken. Neem verschillende soorten paté, omring ze met rauwkost en verschillende soorten confituur. Eet hier bruin brood bij en u hebt een heerlijke en hartelijke maaltijd.

Ons huisassortiment bestaat uit smeerpaté, gebakken paté, paté maison, witloofpaté, appelpaté, Tiense paté, peperpaté en verschillende seizoenpatés.


Roken


Het roken van vlees gebeurde lang uit pure noodzaak: om het beter te bewaren. Later waardeerde men ook de bijkomende effecten op de smaak: de eigen smaak van het vlees wordt benadrukt. Bijkomende aroma's geven een extra smaaktoets, de kleur wordt warm,...

Net zoals in de Ardennen gebeurt roken vandaag ook bij ons nog altijd erg intensief. Eerst wordt er gezouten en gekruid met een eigen kruidenmengeling. Dan langdurig roken, met eiken- of beukenkrullen, aangvuld met zelf samengestelde rookkruiden.


Hagelandse saus


Ingrediënten:
1 kg dressing mayonaise
200 g mosterd
100 g ketchup
100 g geraspte wortelen
100 g geraspte selder
200 g Jonagold appelen (in kleine stukjes gesneden)
20 g bieslook
20 g kervel
een scheutje azijn

Bereiding:
Leg als voorbereiding de bieslook en kervel in een scheutje azijn. Neem vervolgens de mayonaise en voeg daarbij de appelen, wortelen, selder, mosterd en ketchup. Meng deze ingrediënten zorgvuldig. Voeg tot slot het mengsel van de bieslook, kervel en azijn toe.
Tip
Maak de saus een dag op voorhand, zodat alles goed op smaak kan komen.

HAGELANDSE SAUS IS UITERST GESCHIKT ALS DIPSAUS BIJ DE BARBECUE OF BIJ EEN SLAATJE!


Vertrijkse sla


Vertrijkse sla is het eerste streekproduct dat wij op de markt brachten bij onze start in 1979. Het succes ervan zorgde voor de lancering van een hele waaier streekgerechten die wij tot op heden aanbieden.

De bereidingswijze van Vertrijkse sla bouwt voort op de oude gewoonte dat rundvlees gedeeltelijk werd verwerkt tot een gemengd gerecht. Wij hebben het traditionele recept aangepast tot de "moderne" Vertrijkse sla. De ingrediënten zijn gekookt rundvlees, tomaat, ajuin, peterselie en een lichte dressing.

Vertrijkse sla wordt koud gegeten, met brood, op koude schotels, in een tomaat... . Het smaakt traditioneel, stevig en een beetje zuur.

Vertrijk is de naam van de deelgemeente van Boutersem waar wij zijn gevestigd.


Kopafgebraad


Kopaf is een varkensgebraad dat wordt gezouten en gekruid volgens een speciaal procédé. Doordat de kruiden de kans krijgen om in het vlees te trekken, is het Kopafgebraad extra mals en in een minimum van tijd klaar te maken.

Kopafgebraad is te verkrijgen in lapjes. Probeer het ook eens in z'n geheel en bak het dan in de oven of in een kookpot.

De naam Kopaf-gebraad hebben we geleend bij een patriot uit Tienen die in 1790 vocht tegen de Oostenrijkers. Hij had de leiding over een vrijwilligerskorps en dat leverde hem de bijnaam "Generaal Kopaf" op. Tijdens ernstige rellen had hij namelijk geroepen: "En nu, iedereen de kop af!"


Back to Top