Streekproducten lopen als een rode draad door onze beenhouwerij

Vangramberen bvba- Boutersem - Streekproducten lopen als een rode draad door onze beenhouwerij

Vanaf de eerste dag kozen wij resoluut voor ambachtelijk geproduceerde en streekeigen producten. We opteerden voor recepten en ingrediënten die we met de moedermelk binnen kregen en die we traditioneel in onze dagelijkse keuken gebruiken. Eén van de eerste streekproducten die we maakten, was Vertrijkse sla. Sommigen verklaarden ons gek, maar Herman zegt steeds: "Als we parmaham verkopen, Hongaarse salami en Franse brie, dan kunnen we zeker en vast een salade maken en met succes verkopen die gemaakt is volgens ons recept en met onze ingrediënten".


In de loop der jaren hebben wij veel aandacht gekregen voor onze streekproducten, onder meer door het samen produceren en verkopen van enkele streekproducten met de beenhouwers van de Tiense Beenhouwersbond en via de oprichting van de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant.

Herman is voorzitter van de Beenhouwersbond De Eendracht in Tienen, Grootmeester van de Gilde der Tiense Beenhouwers en lid van de Grootorde der beenhouwers van België. Tevens is hij erevoorzitter van de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant.


Beenhouwersbond De Eendracht uit Tienen


De beroepsvereniging Beenhouwersbond De Eendracht uit Tienen werd opgericht op 28 april 1902. Deze datum zegt op zich niets, maar laat ons eens denken aan het leven anno 1902.
Er was geen radio, tv, internet of e-mail. Er waren een paar auto's, geen vrachtwagens of vliegtuigen, geen traceerbaarheidssystemen, geen FAVV... .
België was nog niet zo oud en Congo was nog privébezit van de koning.
Er was nog geen Wereldoorlog geweest en naar de maan vliegen was slechts een droom. De hygiënische omstandigheden waarin toen gewerkt werd, waren allesbehalve hygiënisch.


Eenbeenhouwerij was destijds meestal een open winkel: het vlees werd in het slachthuis opgehaald en in de winkel verwerkt en verkocht.
In de zomer zette de beenhouwer vaak een bordje op de toonbank: “Wegens het warme weer wordt het vlees vandaag niet tentoongesteld”.

In de winter daarentegen, vroor het vaak in het atelier en de winkel.

Tijdens die meer dan 100 voorbije jaren is er heel wat veranderd. Maar gedurende heel deze periode heeft de beenhouwer zijn werk gedaan. Op een andere manier, met andere werktuigen, volgens andere recepten, in andere hygiënische omstandigheden. Maar hij heeft steeds gezorgd voor vlees op de best mogelijke manier. Dat is een constante en daar is niets aan gewijzigd.

De beenhouwer van vandaag kiest resoluut voor kleinschaligheid! De keuze tussen een industrieel bereid product of een bereiding van een ambachtsman is voor de klant zeer duidelijk. De beenhouwer en vooral de klant kiezen steeds voor de essentie: eenvoudige basisproducten op een vakbekwame en degelijke manier klaargemaakt.
Een goede beenhouwer moet een smakelijke kotelet, een sappige steak, lekker gehakt en een fijne hesp kunnen maken.

De Beenhouwersbond van Tienen kiest ook resoluut voor eigen streekproducten. In de afgelopen 20 jaar hebben ze al verschillende streekproducten samen (terug) op de markt gebracht: Tiense paté, kruidkop, Tiense hespensla en Kopaf-gebraad. Dat was telkens een succes!

 


Het begint als een sprookje…

Lang, lang geleden, toen het idee ontstond om een jaarlijkse Hagelandse Proeverij te organiseren, droomden sommigen ervan dit evenement uit te breiden tot een bijna constant aanbod van Hagelandse producten. We zijn nu enkele jaren, vele vergaderingen en evenveel voorstellen later, en de oprichting van de vzw Streekproducten Vlaams-Brabant is een feit.

Met de uitbouw van de streekhoekjes streven we dezelfde doelstelling na dan bij de start van de Hagelandse Proeverijen: onze eigen mensen, onze eigen cliënten, op een voor hen zeer gemakkelijke manier in contact brengen met onze streekproducten. We vragen niet dat iedereen naar één winkelcentrum komt om zich allerlei lekkers van eigen bodem aan te schaffen. We willen dat de streekproducten in iedere gemeente aanwezig zijn.

Een streekproductenhoekje bij de bakker, beenhouwer, buurtwinkel, delicatessenzaak enzovoort laat de klanten proeven en kopen, lekker vinden en weer kopen en nog meer te genieten van al het lekkers uit onze eigen streek.

Wij als streekproducenten zijn alvast enthousiast over de vele initiatieven die vanuit alle hoeken worden genomen. Te vaak nog zijn onze eigen recepten wereldberoemd in eigen dorp, maar helaas onbekend één kerktoren verder. Door de handen in mekaar te slaan, hopen we hieraan te verhelpen!
Wist u dat wij in onze provincie uitgelezen specialiteiten hebben gemaakt met en op basis van witloof, asperges, druiven, vlees, streekbieren, wijn, jenever, kaas, gebak en honing?
Wellicht vergeten we een hele reeks lekkernijen, dus kom ons vertellen welke schatten er bij u in de buurt worden gemaakt. Onze inventarishonger blijft immers zeer groot en elke suggestie is welkom.

Zoals elk sprookje kent ook dit verhaal een ‘happy end’:

  • De streekproducenten kiezen resoluut voor kwaliteitsvol vakmanschap en bewaren hun creatieve eigenheid en kleinschaligheid om voor iedereen iedere dag weer hun smakelijkste streekproducten te bereiden.
  • Daarnaast in er de samenwerking met beroepsorganisaties, de provincie Vlaams-Brabant en gemeentebesturen en de diverse verenigingen bijzonder belangrijk. Ze hebben immers de knowhow en de financiële middelen om de promotie op een efficiënte manier te blijven organiseren.

In het belang van ons aller smaakpapillen blijven wij, de streekproducenten, trouw aan ons ambachtelijk vakmanschap en zullen we er alles aan doen om te blijven dromen en dit sprookje werkelijkheid te laten worden.


Back to Top