Gekookte hesp maken vraagt ambacht, passie en geduld

Vangramberen bvba- Boutersem - Gerookte hesp maken vraagt ambact, passie én geduld

In 1990 wonnen wij goud met onze gekookte hesp op een internationale vakwedstrijd georganiseerd door The American Association of Meat Processors.

Graag leggen wij het productieproces van deze huisgemaakte gekookte hesp uit. Het maken van een gekookte hesp duurt 10 dagen en gebeurt op een ambachtelijke manier die de nodige vakkennis vereist.

 


Vangramberen - ProductieprocesDag 1:


Wij kopen onze varkens in z'n geheel aan. Wanneer ze geleverd worden, worden de hespen afgezet. Daarna worden ze gepekeld tot dag 4.

 

 

 


Dag 4:


De hespen worden uit de pekel gehaald en ophangen om uit te lekken.

 


Dag 8:


Wij hebben nog een eigen rookschouw. De hespen worden er ongeveer drie uren ingehangen en berookt met zaagmeel en rookkruiden.

 


Dag 9:


De hespen worden uitgebeend en opgepeld. Daarna begint het "masseren" van de hespen. Hierdoor komen eiwitten vrij die ervoor zorgen dat de hesp goed samenhangt. Dan worden de hespen in een vorm gezet en gekookt tot een kerntemperatuur van 68°. Dit duurt 8 à 9 uur afhankelijk van het gewicht van de hesp.

 

 

 


Dag 10 tot 24:


De hespen zijn klaar, maar we laten zo nog 14 dagenrusten in de koelkast. Dan maken we ze verkoopsklaar en liggen ze in de winkel.
Alles maken wij zelf klaar met kruiden uit de buurt en streekgebonden producten.

Back to Top